top of page

Wanneer stoppen geen optie is

We stoppen er mee. Een bericht waar we naar aanleiding van de tweede golf steeds vaker mee geconfronteerd zullen worden. Veel organisaties staan onder zware druk. Veel mensen hebben het zwaar.  Dan komt de afweging om de handdoek in de ring te gooien. Maar wat als stoppen niet verstandig of simpelweg geen optie is. Wat als doorzetten keihard nodig is. Hoe motiveer jij jezelf en anderen om dan toch door te gaan. En om gedrag te veranderen zoals dat nu (weer) van ons gevraagd wordt? Zeker als het onduidelijk is wanneer en of dit ook tot een resultaat leidt. Deze week willen we jullie meenemen in een aantal inzichten die gaan over het volhouden van gewenst gedrag. We beginnen met de drie belangrijkste bronnen voor het volhouden van gedrag.

  • Motivatie: de bereidheid die er is om het gedrag vol te houden.

  • Omgeving: het ondersteuningssysteem dat nodig is om het gedrag vol te houden.

  • Capaciteiten: het vermogen dat nodig is om het vol te houden.

Deze onderdelen van je mindset bepalen in hoeverre je iets vol weet te houden. Wat kun je dan doen? We geven je drie belangrijke tips.

  • Motivatie is heel grillig en geen betrouwbare bron om langdurig uit te putten. Zorg dus dat jouw motieven goed aansluiten bij wie je bent. Bedenkt waarom je iets wilt volhouden (opschrijven helpt echt) en wanneer je voelt dat je motivatie begint af te nemen probeer dan even een pauze in te lassen en terug te gaan naar jouw waarom. Zorg er voor dat jij jezelf tussentijds beloont voor het volhouden van het gedrag en dat waar mogelijk je het zo leuk mogelijk maakt.

  • Omgevingsfactoren zijn enorm bepalend voor het volhouden van gedrag. Richt je omgeving zo in dat je het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk maakt. Spreek aan je omgeving uit welk gedrag je wilt laten zien en vraag hen om je aan te spreken als je hier vanaf wijkt. Begeef je zo veel mogelijk in omgevingen die jouw gewenste gedrag ondersteunen.

  • Capaciteiten of het gebrek van de capaciteiten die nodig zijn om gedrag vol te houden worden vaak onderschat. Als we iets niet kunnen vinden we het minder leuk en stoppen we er mee. Zorg dus dat je aandacht besteed aan het aanleren van het nieuwe gedrag. Neem daar tijd voor en zorg dat terugval geen reden is voor stoppen. Dat kun je doen door met jezelf leerdoelen af te spreken waarin fouten maken mag. Daarnaast kun je het gedrag opbreken in overzichtelijke tussenstappen waarin jij jezelf kunt bekwamen. 

Als leidinggevende moet jij niet alleen jezelf maar ook anderen aansturen op hun gedrag. Dat gebeurt ondertussen in sterk veranderde omstandigheden, in een andere omgeving waarin nieuwe capaciteiten gevraagd worden en een schommelende motivatie een grote rol speelt.  Het is ook een kans om je in jouw rol als manager of leider te ontwikkelen en gericht op zoek te gaan naar hoe je de houding (mindset) van jezelf en jouw team beïnvloedt en welke vaardigheden (skillset) er nodig zijn. Want alleen sleutelen aan de toolset (Zoom, Teams en Hangout zijn slechts een middel) is niet voldoende.  Wil je jezelf hier verder in ontwikkelen vertellen we je graag meer over ons Leiderschap op afstand programma. Daarin begeleiden we maximaal 7 managers in een cyclus van 8 virtuele bijeenkomsten om vast te stellen wat er nodig is om de motivatie en vaardigheden te ontwikkelen om jouw teams succesvol te laten werken onder de huidige omstandigheden. We werken aan de hand van jullie concrete cases op basis van een tastbaar doel.  Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen. 

bottom of page