top of page

Waarom vakantie belangrijk is

De schoolvakanties zijn (bijna) gestart en de temperaturen (gaan) stijgen. De tijd van het jaar waarin de meeste mensen met vakantie gaan. Nu deze vakanties door de omstandigheden onder druk kunnen komen door de toenemende Covid bestemmingen zie je mensen zienderogen ongerust en gestrest worden. Hier komen weer allerlei andere gevoelens uit voort. Onzekerheid, frustratie of zelfs schaamte. Herkenbare gevoelens die voor ons aanleiding waren voor reflectie en duiding. De geruststellende uitkomst. Het is meer dan terecht om vakantie te willen nemen. Voor werknemer én werkgever. Hieronder een aantal inzichten op een rij. Ze zijn gebaseerd op recente HBR-artikelen (2021 en 2020) en verwijzen naar diverse onderzoeken waaruit blijkt dat vakantie nemen belangrijk is. Omdat:

 • Onze productiviteit afneemt als we langere periode geen pauze nemen.

 • Het omgekeerde ook waar is. Onze productiviteit neemt toe als we vakantie nemen.

 • Het tevens leidt het tot verminderde stressniveaus en bijdraagt aan een gevoel van welbevinden.

 • Het verhoogt je creativiteit en vermogen om problemen op een andere manier op te lossen.

 • Het leidt tot meer salarisverhogingen (lijkt tegenstrijdig maar waar) en tot een hogere tevredenheid over je werk.

Daarnaast geeft het je ook de mogelijkheid om een betere piekprestatie te leveren blijkt uit onderzoek onder topatleten. Die inzichten zijn vertaald naar praktische tips. In dit boek lees je een pleidooi voor het managen van energie in plaats van tijd. En rust nemen is daar een cruciaal onderdeel van.


Deze reflectie komt ook mooi samen in het bijgaande fragment uit de serie New Amsterdam. Het nemen van rust is voorwaardelijk voor het leveren van een topprestatie. Onze houding ten opzichte van rust is helaas niet altijd positief. Het kan worden gezien als een teken van zwakte of gebrek aan solidariteit. Onterecht. We zouden elkaar allemaal vakantie en rust moeten gunnen.


Als je dan overstag bent zijn er alleen nog wat spelregels om het maximale uit je vakantie te halen:

 • Verander van omgeving of zorg voor een vakantie omgeving thuis zonder to-do list.

 • Plan je vakantie vooruit en geniet van de voorpret.

  • Ook al staan je plannen onder druk, verheug je vast op de vrije tijd.

 • Bepaal welke ervaring je wil hebben, uitgaande van hoe jij het beste bijkomt.

  • Dat is bij iedereen verschillend, maak het bespreekbaar.

 • Schakel echt af, werken tijdens vakantie leidt in allerlei opzichten tot negatieve effecten.

  • Zorg vooraf dat je werk bewust overdraagt en delegeert.

  • Zorg dat je na de vakantie geen mail terreur ondervindt door bijvoorbeeld aan te geven in je out of office dat je je mail niet leest na terugkomst en mensen je opnieuw mogen contacten als dat nog relevant is. Meeste vragen lossen zich in de tijd vaak op :-).

 • Creëer herinneringen waar je op kunt teren. Geniet extra van de laatste dag want die blijft sterk hangen in het geheugen.

Onderzoekster Jessica Bloom deed er jarenlang onderzoek naar en schreef er een boek over. Hier vind je haar 7 beste tips om alles uit een vakantie te halen. De tip, verander van shampoo want geuren hebben invloed op je ervaring is misschien wel de verrassendste. Het artikel in de Volkskrant van vorige jaar vat ook goed samen waarom vakantie nemen belangrijk is. Om het in de context van transformaties te plaatsen. In een wereld met toenemende complexiteit en onzekerheid, is het nemen van afstand en opnieuw opladen een manier om weerbaarder te worden. Het draagt bij aan onze ontwikkeling en vooruitgang. Het is een kiem voor échte verandering. Dus hoe het ook gaat lopen komende periode, laten we kijken of we er flexibel mee om kunnen gaan. Laten we kijken of we de ruimte kunnen geven aan onze zorgen. Laten we kijken of we de omstandigheden kunnen creëren waarin we een al dan niet geïmproviseerde vakantie écht kunnen vieren. * Ben je afgelopen jaar niet toegekomen aan het lezen van onze artikelen? Lees hier dan alle eerdere edities ter inspiratie. Niets meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Comments


bottom of page