De zomer is een tijd waar we dingen vaak 'overheen tillen'. Althans, als je een kantoortijger* bent.
Veel operaties draaien op volle toeren, voor hen is het hoogseizoen begonnen. Kantoren daarentegen gaan in een laagseizoen modus omdat we in grote getalen vertrekken naar vakantiebestemmingen. Daar willen we loslaten (werk), opladen (energie) en verbinding maken met onszelf, familie of vrienden. Alhoewel vakanties juist kunnen leiden tot stress, door bijvoorbeeld de kans op Covid, de verstoringen rondom vliegreizen, extreme hitte of de (te) hoge verwachtingen die we er überhaupt van hebben. Daarnaast werkt een heel deel van de mensen op de vakantiebestemming alsnog door, terwijl onderzoek uitwijst dat dat echt geen goed idee is.
Voor sommigen is de zomer een ideale periode om door te werken, met weinig afleiding door vergaderingen. Juist door de afwezigheid van mensen ontstaat er ruimte en rust op kantoor. Onze ervaring en inschatting is dat het bij de achterblijvers leidt tot een hoger welbevinden en hogere productiviteit, afhankelijk van wat je onder productiviteit verstaat. De onderliggende hypothese is dat door de verminderde progressiedruk er meer ruimte is voor ontwikkeling; je hebt meer tijd om werkelijk met de aanwezige mensen te praten; je kan opruimen en reflecteren; je kunt nieuwe gedachten en ideeën verkennen, allemaal zaken waar je normaliter weinig ruimte voor ervaart.
De zomer is ook de stilte voor de storm van het laatste kwartaal, waar de omzetdruk meestal toe- (en bijna nooit) afneemt. De hete adem van de laatste forecast in je nek en de druk van de afgegeven of gedwongen beloftes van een jaar eerder. Sombere vooruitzichten over de economie zullen de druk dit jaar verder opvoeren. En als we collectief teruggekeerd zijn in september starten voor de meesten ook de budgetplanning voor 2023. Dan maar hopen dat er nog ruimte is voor de zaken die je over de zomer getild hebt. Klinkt cynisch, alleen is het een druk die veel mensen ervaren in (corporate) commerciële organisaties.
Het blijft een interessante cadans waarin we ons massaal bewegen. Wij pleiten voor minder hoogseizoen door het jaar heen op kantoren. Om structureel ontspanning, ruimte en verbinding te ervaren en de tijd te nemen om te kunnen reflecteren en experimenteren. Door bijvoorbeeld radicaal te stoppen met budgetprocessen, beoordelingscycli, onhaalbare targets, zinloze vergaderingen en allerlei andere tijdverslindende zaken die onze energie zuigen en weinig opleveren.
Kantoren bestaan uit mensen die gezamenlijk waarde willen leveren om daar voldoening van te ervaren. Waarbij de optelsom van die geleverde waarde tot de missie van je organisatie leidt. De grote vraag is of dat binnen de huidige gecreëerde systemen werkelijk kan, zeker nu dat wat we als waardevol beschouwen wordt geherdefinieerd. Onder druk sturen organisaties nog steeds vooral op omzet en kosten terwijl mensen willen bijdragen aan iets dat meer betekenis heeft dan dat. Aan betere klant ervaringen, gemotiveerde, betrokken en tevreden collega’s, nieuwe relevante producten of diensten of een duurzamere bedrijfsvoering die bijdraagt aan sociale gelijkheid. Welvaart, welzijn en welbevinden kunnen bestaan in een nieuwe evenwicht, als we bereid zijn de daartoe benodigde transformatie aan te gaan.
Wij hopen dat veel mensen deze zomer gebruiken als een tijd van bezinning. Of dat nu op vakantie is of op kantoor. Door te denken over wat je wil bereiken als straks het najaar het hoogseizoen weer begint.
*Kantoortijger : iemand die regelmatig vergadert, belt, appt, documenten leest, bewerkt of maakt en vooral heel veel mailt. _______________________________________________________ In oktober organiseren wij de een GROWTH-experience. Om met een groep mensen de te ontdekken waar en hoe jij kan groeien en je eigen transformationele leiderschap op het professionele domein in wil, kan en mag vullen. Twee dagen Texel, die je richting zal geven en je leert omgaan met alle verandering om je heen. Kijk hier voor meer informatie. Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen. Niets meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
Comentarios