top of page

Werkgeluk als drijver van jouw businessmodel


We schreven er al eerder over en besteden er in de "Week van het werkgeluk" graag weer aandacht aan. Omdat het een essentieel instrument is voor het succes van jouw organisatie.

Medewerkersbeleving is een belangrijk onderdeel van werkgeluk en gaat niet over pingpongtafels of latte macchiato’s. Het gaat over onderwerpen als betekenis, betrokkenheid, vertrouwen, veerkracht en de menselijke maat in werk. Ogenschijnlijk softe begrippen die zich wel degelijk vertalen in tastbare resultaten. Niet onlogisch, helaas nog veelal het domein van de HR manager, die de laatste 10 minuten van het management overleg mag toelichten hoe het er mee staat.


Het lijkt een lastige rekensom. “Softe” indicatoren als geluk van mensen die relateren aan “harde” indicatoren als omzet en kosten. Door alle huidige mogelijkheden van het doorrekenen van grote hoeveelheden verschillende datasets kan dat steeds betrouwbaarder en sneller. Randvoorwaarde is wel dat deze “softe” indicatoren met regelmaat, consistent en juist gemeten worden. En regelmatig gevalideerd worden door gesprekken te voeren met de medewerkers over de uitkomsten. Een jaarlijkse medewerkerstevredenheid score gaat je onvoldoende houvast geven om hier conclusies aan te verbinden. Daarmee loop je meestal achter de feiten aan.


Hiermee aan de slag gaan vraagt om een investering in de “softe” kant van je bedrijfsvoering. En dat is geen taak van de HR directeur alleen maar een kerntaak van management. Omdat het doorgronden hiervan een belangrijke sleutel is voor het succes van je bedrijfsmodel. Het is een essentieel instrument van je bedrijfsvoering en bepalend voor de groei van je organisatie.


Wil jij weten wat de relatie is tussen het werkgeluk, medewerkersbeleving en winst? Wij helpen je graag met het ontwerpen van het rekenmodel en met het realiseren van een organisatie die hier bewust op stuurt. Dit is een business case waar wij graag samen onze tanden in zetten 😊

Artikelen in inspiratie:

bottom of page