top of page

Wat mensen motiveert

Er is veel onderzoek gedaan naar motivatie bij verandering.

Vaak richten we ons op de positieve elementen. Geef mensen een wenkend perspectief: een inspirerende visie, een heldere strategie met overtuigend doel of verbindt hen aan gemeenschappelijke waarden. De aantrekkelijkheid hiervan verschilt voor mensen, de één wil eerder een concreet plan, de ander slaat aan op wereld verbeterende ideeën. Allemaal hebben ze gemeenschappelijk dat het aanlokkelijk is.


Toch wijst onderzoek* uit dat mensen zich bij verandering vaak meer beïnvloed worden door remmende krachten, en dat die vele malen sterke werken dan de positieve. Dit is een veel lastiger traject, omdat het individueel is, en wordt veelal uit de weg gegaan of voer voor psychologen genoemd. Toch is het belangrijk dat wij ons bewust worden van deze remmende krachten. Want als je ze in het vizier hebt, kun je er ook aan werken.


De meest belangrijke remmende krachten zijn verlies van:

· Status

· Zekerheid

· Autonomie

· Verbondenheid

· Eerlijkheid


Als je goed luistert naar mensen dan hoor je dat die remmende krachten heel actief zijn momenteel. Dat is natuurlijk niet gek, met zo’n grote onverwachte wending die Covid brengt. En aangezien de verandering voorlopig nog niet “voorbij” is, is het juist nu belangrijk om hier ruimte voor te maken. Want deze remmende krachten beïnvloeden de houding en het gedrag van mensen, vaak zonder dat men dat door heeft.


Wanneer je minimaal 5% van de cultuurdragers in je organisatie mobiliseert en hen bewust maakt van deze werking, kunnen zij anderen helpen om hier inzicht in te krijgen. In feite creëer je dan een dwingende minderheid die het vertrekpunt wordt van de beoogde verandering. En zo haal je “de handrem” er van af. De vraag is natuurlijk alleen eerst, hoe bewust ben jij van jouw eigen remmende krachten?


P.S. Wil jij in een workshop een keer kennismaken met de impact van versterkende en remmende krachten die binnen jou eigen (management) team spelen? Mail of bel ons dan.


Wil je wekelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Comments


bottom of page