top of page

Wat motiveert jou voor 2022?

Allereerst een heel goed en gezond 2022 gewenst! Een nieuw jaar wordt veelal gezien als een nieuw begin. Zakelijk gezien gaat bij veel organisaties de financiële teller terug naar nul en is het een startpunt van opgestelde jaarplannen. Privé is het meestal een tijd van goede voornemens, waarin we korte metten willen maken met slechte gewoontes. Een vorm van “reset” met als idee een nieuwe ronde en dus nieuwe kansen. In het verleden konden we met enige vorm van zekerheid vooruitkijken. En als we nu iets geleerd hebben is dat we niet weten hoe de toekomst er uit ziet en in welke mate Covid ons komend jaar of jaren nog zal bezig houden. Met andere woorden, hoe veel ruimte is er voor de altijd zo gewenste verbetering bij de aanvang van een nieuw jaar? En wat gaan we doen als de realiteit (wederom) anders uitpakt? De houding waarmee we aan dit nieuwe jaar beginnen beïnvloedt de manier waarop we ons zullen gedragen en heeft daarmee invloed op de uitkomst van onze ambities. Wat motiveert jou, persoonlijk en zakelijk, om in dit nieuwe jaar aan de slag te gaan?

  1. De gedachte dat we ondanks alle tegenslag met elkaar in staat zijn om de uitdagingen die er liggen te overkomen vanuit verbinding. Dat je je realiseert hoe belangrijk relaties zijn en dat je energie haalt uit menselijke contacten, ook al zijn die nu beperkt. Je wil investeren in het realiseren van (collectieve) waarden, om bruggen te kunnen bouwen. Je zorg zit er in dat we de verbinding kunnen verliezen, zeker in tijden van verdeeldheid.

  2. De ambitie om te zorgen dat we vooruitkomen, de problemen die er nu liggen oplossen en te voorkomen dat we verdere (economische) schade oplopen. Je wil je inzetten om de motor draaiende houden en staat klaar om weer te versnellen als dat mogelijk is. Je wil deze tijd te gebruiken om te kijken hoe we dingen beter kunnen doen, zodat we een volgende keer met een uitdaging als Covid beter weten wat ons te doen staat. Je angst is dat je niet in staat bent om er invloed op uit te oefenen en je je autonomie verliest.

  3. Het perspectief dat we op termijn in staat zullen zijn om de vraagstukken waar we nu mee te maken hebben zoals Covid, klimaat, sociale ongelijkheid op te lossen. Dat dit een tijd van reflectie en transformatie is. Misschien wel dichter bij huis, dat je bezig bent je het beeld van jouw toekomst vorm te geven en jouw rol daarin, of dat nu in een zakelijke of persoonlijke context is. Wat jou bezig houdt is dat er zo veel onduidelijkheid is ontstaan dat je dat je de wereld om je heen niet altijd meer overziet en dat maakt je mogelijk onzeker.

Vaak is jouw persoonlijke motivatie een combinatie van deze drie, maar heb je intuïtief een voorkeur. Ze staan symbool voor de drie meta motieven van mensen, het getting along ( de coach), het getting ahead (de strateeg) en het getting it (de visionair). Ze zijn verklarend voor het gedrag van mensen, zeker onder druk. Je daar bewust van zijn en daar begrip voor hebben, bij jezelf en bij anderen, is een belangrijk instrument in een tijd waarin we niet zo vanzelfsprekend als voorheen met onze goede voornemens en plannen aan de slag kunnen. Want als we de krachten van deze verschillende motivatoren waarderen en benutten en de angsten die er bij horen erkennen, zijn we beter in staat om met de uitdagingen die op ons af komen om te gaan. En dan wordt 2022 hoe dan ook een interessant jaar. _____________________________________________________________________ Wil jij begrijpen hoe deze motivatoren binnen jouw organisatie verklarend zijn voor het gedrag en daarmee jullie resultaat, neem dan contact met ons op. Wij begeleiden organisaties graag tijdens deze roerige tijden om de benodigde transformatie te verwezenlijken. Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen.

Comments


bottom of page