Leiders overschatten vaak hun eigen kunnen en zijn zich te weinig bewust van de factor van geluk.
Dit Youtube filmpje van wetenschap blogger Derek Muller begint over de werkverdeling thuis tussen mannen en vrouwen en de perceptie daar op. Herkenbaar voor velen. Zijn betoog is dat onze perceptie gebaseerd is op onze eigen werkelijkheid en we onszelf structureel overschatten in positieve en negatieve zin. Wederom, in alle eerlijkheid, herkenbaar.
Vanuit dit initiële vraagstuk slaat hij de brug naar de rol van geluk die een rol speelt bij succes. Hij legt haarscherp uit dat het niet alleen onze eigen kwaliteiten, motivatie en harde werken ligt of je succesvol bent maar dat allerlei (triviale) factoren die je als geluk (kans, toeval of lot) kunt bestempelen een significante rol spelen. En dat mensen die succesvol zijn dat vaak niet onderkennen en – de cirkel is weer rond – hun eigen rol dus overschatten.
Waarom is dat een probleem? Omdat het veroorzaakt dat mensen onvoldoende empathisch worden ten opzichte van mensen die minder geluk hebben. En dus ook meer geneigd om ongelijkheid te rechtvaardigen en ook minder bereid zijn te delen in hun succes. Hij benoemt hierin expliciet de rol van leiders en hun invloed op onze huidige systemen, ze geloven daadwerkelijk dat zij er zitten omdat ze “de beste” zijn. Deze blinde vlek maakt ons helaas minder geneigd om voor andere de omstandigheden te verbeteren.
Dit kun je ook projecteren op organisaties, waar ook de omstandigheden en een dosis geluk vaak een rol spelen in succes. Helaas dichten we nog al te vaak het succes onszelf toe en wanneer het niet lukt de omstandigheden. Als organisatie is het relevant om zowel je eigen motivatie en competenties als de (onverwachte) factoren te erkennen die je de wind in de zeilen geven. Want dankbaarheid ervaren op organisatie niveau betekent dan waarschijnlijk ook dat men ook bereid is meer terug te geven. En dat is wat de maatschappij hard nodig heeft.
En het omgekeerde is ook waar. Als organisaties en hun leiders bereid zijn om bewust hun eigen motivatie en competenties (mindset & skillset) tegen het licht te houden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten en mislukkingen en dat niet met name aan de omstandigheden wijten ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.
De conclusie van Derek is: je moet vertrouwen hebben in je eigen kunnen en je realiseren dat geluk een rol speelt. Op het vraagstuk wie nu het meeste werk thuis doet komt helaas geen antwoord.
P.S. Wij organiseren graag een workshop om vast te stellen hoe welke motivatie en skillset jouw organisatie nodig heeft en of men de ruimte voelt om te leren.
Zijn video is o.a. gebaseerd op het werk van Robert H. Frank , Success and Luck: Good Fortune and the Myth of Meritocracy.
Meer inspiratie is te vinden in de Tedtalk van Alain de Botton, A kinder, gentler philosophy of success
Iedere week inspiratie in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
Comments