top of page

Waarom fictie lezen leiderschap vormt

In een tijd waarin binnen onze samenleving de eenvoud afneemt en polarisatie toeneemt krijgen leiders steeds meer te maken met complexe morele vraagstukken. Het maken van afwegingen waarbij het stempeltje goed of fout niet makkelijk te zetten is vraagt om nuance én empathie. Het lezen van fictie helpt om die te vinden.


In een HBR artikel van eerder dit jaar legt Brooke Olson Vuckovic (Clinical Professor of Leadership at the Kellogg School of Management) uit waarom dat zo is. Zij betoogt dat je drie dingen leert die essentieel zijn in moreel complexe situaties.

· Het helpt je om te verbinden met anderen

· Het vergroot je (zelf)corrigerend vermogen

· Het helpt je om jouw morele denken te verruimen


De verbinding neemt toe omdat personages in boeken vaak in staat zijn woorden te geven aan hun ervaringen die ons helpen meer begrip te ontwikkelen voor het perspectief van anderen. Het ontwikkelt ons inlevingsvermogen door te lezen over verschillende personages met hun eigen kijk. Zo ontstaat meer ruimte voor nuance en het accepteren van ambiguïteit in menselijke ervaringen. Daarnaast kan een boek dienen als nieuw referentiekader in ingewikkelde situaties. Wanneer persoonlijke ervaringen zoals uitsluiting en onveiligheid lastig rechtstreeks te bevragen zijn omdat het pijnlijk is.


Daarnaast vergroot het ons zelf corrigerend vermogen. We hebben de neiging bepaalde normen en waarden te omarmen omdat ze onze overtuigingen rechtvaardigen. Dit gaat over bijvoorbeeld het gemak waarin leiders zichzelf beloningen toe-eigenen. Over besluiten die weliswaar de aandeelhouders bevredigen maar niet de situatie voor werknemers of klanten bevorderen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een tijd met veel complexe vraagstukken is het cruciaal om een moreel kompas te ontwikkelen en dat bespreekbaar te maken. Fictie lezen over mensen die aan de andere kant van die besluiten staan helpt om onze morele luiheid die in een geprivilegieerde positie vaak ontstaat op te schudden.


Door het lezen van deze andere standpunten leer je open te staan en kun je nieuwe ideeën integreren in de manier waarop je besluiten neemt. Het verruimt je denken en beïnvloedt je doen. Je creëert meer opties en gaat patronen herkennen waardoor niet alleen de individuele gevallen maar ook de patronen die er mee samenhangen inzichtelijk worden.


Uit een ander artikel in HBR blijkt dat neurologisch onderzoek aantoont dat wanneer je fictie leest het neurologische paden in je brein activeert die helpen om menselijke emoties beter te begrijpen. Een oefening in het ontwikkelen van empathie.


Wanneer je dit tegen de ‘’Big 5’’ persoonlijkheidskenmerken afzet blijkt dat lezers van fictie vaker empathie en sociale vaardigheden vertonen (en niet andersom). Deze vaardigheden leiden weer tot betere samenwerking tussen verschillende mensen met positieve resultaten tot gevolg.


Om in onze eigen woorden te blijven: het lezen van fictie beïnvloed jouw mindset.

· Het beïnvloedt het waardensysteem dat ten grondslag ligt aan jouw motivatie.

· Het beïnvloedt de manier waarom je in jouw omgeving beweegt.

· Het beïnvloedt de wijze waarop je besluiten neemt.

Mindset is een belangrijke voorspeller van de manier waarop je in staat bent met verandering om te gaan.


Het is weer de tijd van het jaar voor goede voornemens. Wij hopen dat het lezen van fictie één van jouw voornemens is voor 2023. Vaker lezen i.p.v. jezelf (ogenschijnlijk) nuttig maken. Het is typisch een activiteit waar we te weinig tijd voor nemen omdat we denken dat andere dingen waardevoller zijn. Dat is misschien op de korte termijn waar maar de vraag is of dat voor de lange termijn ook zo is. Stel dat we allemaal een beetje meer empathie vertonen? Hoe zou de wereld er dan uitzien?


Daarom van ons een aantal boekentips die verhalen vertellen die je een wellicht een nieuw perspectief kunnen bieden:

· De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri

· Shuggie Bain van Douglas Stuart

· Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie


Mocht jij nog een boekentip hebben, laat het ons dan graag weten via het artikel op Linkedin dan voegen we deze toe. . Zo creëren we met elkaar een mooie lijst met boeken. En als je regelmatig inspiratie over transformatie en leiderschap in je feed wil ontvangen volg ons dan op LinkedIn.


Voor nu: een mooi einde van 2023 toegewenst en tot in het nieuwe jaar!


Hartelijke groeten,

Daan, Niki & Leontine


__________________________________________________________________________


Meer artikelen over fictie lezen:Yorumlar


bottom of page