top of page

Profiteren van positieve verandering

Leren profiteren van positieve verandering. Dat is wat wij willen bereiken met Due North. Wat is dan positief en profiteren precies?


De betekenis volgens het Groot woordenboek in deze context:

  • Profiteren: voordeel trekken van, een goed, nuttig gebruik maken

  • Positief: wie alleen het goede doet of benadrukt

  • Verandering: iets dat anders is geworden

Onze definitie van positieve verandering is een verandering die ervoor zorgt dat we de wereld beter achterlaten dan dat we haar aantroffen.


Wij richten ons daarbij op organisaties die zoeken naar een nieuw evenwicht zoeken tussen welvaart, welbevinden en welzijn. Omdat daarmee het positief en profiteren vanuit een breder perspectief wordt benaderd dan momenteel het geval is.


Een aantal organisaties zet de eerste stappen al zoekende naar wat hun bijdrage kan zijn aan positieve verandering. Waarbij tegelijkertijd de voorbeelden te over zijn waarin winst belangrijker is dan andere waarden en “greenwashing” op de loer ligt. Want als het puntje bij paaltje komt blijkt de besluitvorming die bij dit nieuwe evenwicht hoort te ontbreken.


Om dit te doorbreken is meestal een transformatie nodig. Het behoeft ontwikkeling van mindset, skillset en toolset en een andere definitie van progressie. Dat is anders dan een optimalisatie van het bestaande model dat erop gericht is om zo veel mogelijk welvaart te creëren.


Welvaart is op zichzelf geen route naar welbevinden of welzijn. En andersom ook niet. Ze zijn op alle drie waardevol. De uitdaging zit in de afweging tussen deze waarden. Dat is niet eenvoudig. Zeker niet onder druk. Dan grijpen we helaas vaak terug op wat we kennen het sturen op welvaart.


Nu de economische groei stagneert zijn eerste tekenen van de bekende ‘kostendrijfveer’ op veel plekken weer zichtbaar. Wat gaat jouw organisatie doen? Investeren in positieve verandering of herhalen wat je altijd deed? Weer met de botte bijl erin of nadenken of we überhaupt nog wel ‘’bomen moeten willen kappen?’’ En zo ja, met welk gereedschap?


Positieve verandering betekent niet dat dit voor iedereen en alles geldt. Welvaart moet ruimte maken voor welzijn en welbevinden. In de visie staat het wel al vaak benoemd. Sla de jaarverslagen er maar op na. In de praktijk stoeien organisaties met de afwegingen die hierdoor volgen. Wat mogen deze ambities betekenen voor de omzet en winst? Hoe weeg je dat af? Welke kaders hanteer je?


Succes zal in dit proces opnieuw moeten worden gedefinieerd. Waar je vroegen een compliment voor kreeg kan opeens leiden tot kritische vragen. En andersom.


Met andere woorden. Positieve verandering komt niet zonder pijn. Er zal een offer worden gevraagd zodat het geheel beter kan worden.


Never waste a crisis. Voel jij ook dat de tijd is gekomen om te leren wat profiteren van positieve verandering betekent voor jou organisatie? Wij denken graag met je mee.


 

Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen. Niets meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief


.

Comments


bottom of page