top of page
Writer's pictureNiki van Wijk

Is een transformatie een project?

Transformaties, groot of klein, worden veelal als een project aangepakt. Iets wat je “er naast” doet. De vraag is waar deze houding en aanpak vandaan komt en hoe effectief dit is.


Een project heeft een kop en een staart. Een begin en een eind. Met een duidelijk doel, middelen, proces, planning, structuur en rolverdeling. Het heeft een insteek van regie en controle. Iets wat je als leidinggevende delegeert en bestiert vanuit een projectboard. Het wordt veel gebruikt om over teams heen resultaten te behalen binnen duidelijke afgebakende kaders. Je kunt mijlpalen monitoren en naar een uitkomst laveren. Een significant deel van projecten stranden. Op mensen, op middelen of op het proces. Op zich niet erg. Falen is zinvol. Mits je ervan leert.


Een beoogde transformatie heeft ook een doel. Het ontstaat soms vooruitziend of uit noodzaak geboren ‘’we worden gemarginaliseerd en we weten niet hoe we het schip moeten keren’’. Die doelen kunnen concreet zijn gericht op de medewerkers, klanten, maatschappij of het huidige of toekomstige businessmodel. Ze kunnen ook een leerdoel zijn, om te leren hoe je dingen anders kan doen. Hoe dan ook vragen ze een diepgaande ontwikkeling en verandering ten opzichte van het heden. Pas dan spreken we van een transformatie.


En daar zit precies ook een mogelijke overlap met het falen van projecten. Wanneer je niet lang genoeg stil staat bij hoe je dingen anders doet, loop je vast in de executie. Je beweegt te snel naar de voorwaartse energie, naar het wat, en realiseert vooruitgang terwijl er nog ontwikkeling nodig is.


Transformatie is geen project, het is een proces. Dat kun je begeleiden en structureren zodat het gebeurt zonder al te diep weg te zakken in de bijbehorende leercurve. Dat begint bij het begin. Met de vraag waarom je überhaupt dat doel voor ogen hebt en wat de huidige situatie eigenlijk is. In dat proces van reflectie kom je tot nieuwe bewustzijn en inzichten. Die weer de basis zijn voor nieuwe oplossingen en daarmee uitkomsten. Dan kun je gaan versnellen in de implementatie. Omdat je vanuit een vergroot bewustzijn over houding en gedrag de executie fase in gaat.


Transformatie betekent dat je in staat bent oplossingen te bedenken en implementeren die je voorheen niet kon zien. Juist die voorwaartse energie kan werken als een oogklep die de beste oplossing in de weg zit. Transformaties vragen tijd en inspanning van iedereen. Een transformatie delegeer je niet als leiderschapsteam. Daarin werk je hoogstens samen met een team van gemotiveerde en capabele mensen. Omdat de uitkomst van een transformatie van wezenlijk belang is voor je toekomst van de organisatie en jouw leiderschap cruciaal. Hoewel ook dat vaak mee transformeert.


Vanzelfsprekend hebben transformaties ook mijlpalen, alleen wijken die wellicht af van de bekende project resultaten. En leert de ervaring dat het resultaat pas richting het einde zich manifesteert. Iets wat we binnen onze resultaatgerichte organisatieculturen lastig te aanvaarden vinden. We vinden het lastig om te accepteren dat het eerder een ontdekkingsreis is.


Sommige projecten vragen transformaties en daarmee een andere aanpak. En sommige transformaties zijn eigenlijk gewoon projecten. Praat daar over met elkaar. Of met ons. Wij helpen je graag reflecteren.

 

Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen. Niets meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.


Comments


bottom of page