top of page

Een transformatieve troonrede

De troonrede van de koning was gericht op een nieuwe toekomst. Wat wij er in lezen is dat transformatie onvermijdelijk en nodig is:


We zullen onze huidige waardelenzen moeten aanpassen. Welvaart alleen brengt ons niet verder. We moeten samen de balans tussen welvaart, welzijn en welbevinden ontdekken. Dat vraagt om een aanpassing van ons als samenleving.


Exploitatie in het hier en nu, met waardering voor wat we gecreëerd hebben, kan niet zonder de benodigde exploratie van wat de toekomst nodig heeft. Dat spanningsveld is onvermijdelijk. Het is belangrijk dat we een evenwicht in zoeken tussen de korte en lange termijn en dat stap voor stap invullen.


Verandering gaat niet zonder pijn en conflict. Dat is een realiteit die we onder ogen moeten zien. Conflicten zijn niet slecht wanneer ze in openheid en ruimte met elkaar gevoerd worden. Zodat de verschillen in denken leiden tot betere oplossingen.


Hoe kunnen we vanuit de vele vrijheden en verworvenheden die onze (voor)ouders hebben bevochten het huidige wantrouwen en onveiligheid ombuigen naar veerkracht om de verandering vorm te geven. Een andere houding is het begin van nieuw gedrag.


Deze tijd vraagt transformatief leiderschap met een inspirerende visie. Met heldere, gedragen en haalbare doelen. En een nieuw waardesysteem om dit te realiseren. Waarbij zo veel mogelijk mensen kunnen van profiteren van verandering.


Wie moeten dit doen? De politiek alleen. Of zijn we als burgers en organisaties medeverantwoordelijk om deze transformatie vorm te geven? Wat ons betreft wel.


Oordelen, wijzen en versimplificeren helpen niet. Bewustzijn over de complexiteit, tegenstrijdigheid, angst en onzekerheid die het met zich meebrengt wel. In de wetenschap dat zo’n crisis vaak het begin is van iets nieuws.Hartelijke groeten,


Daan, Niki en Leontine

__________________________________________________


Wij organiseren een tweedaagse sessie om met elkaar bewuster invulling te geven aan ieders persoonlijk leiderschap. Welke doelen horen daarbij en hoe kan je deze vertalen naar mogelijkheden om deze te bereiken? Vanuit inspiratie en inzichten over de wijze waarop je transformaties vorm kan geven voor je zelf, je team en de organisatie.


We hebben nog twee plekken voor onze GROWTH experience op Texel op 13 en 14 oktober. Stuur een bericht als je meer informatie wil. Lees hier meer over het programma.


Nieuwsbrief gemist? Lees hier onze eerder artikelen. Niets meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Kommentare


bottom of page